Vyhledávání

Kontakt

Občanský spolek "Prosetinský trojlístek,o.s."
Prosetín 208, 539 76 Prosetín

prosetinskytrojlistek@seznam.cz

Těžba v lomě společnosti Granit Zach s.r.o.

29.06.2012 06:52

Úspěchem činnosti občanského sdružení  „Prosetínský trojlístek o.s.“ a většiny občanů Prosetína v uplynulém období bylo, že předkladatel studie vlivu změny a rozšíření těžby v lomě společnosti Granit Zach s.r.o. na životní prostředí (EIA), byl nucen na základě zaslaných stanovisek a na základě závěrečného posudku, tuto studii stáhnout z dalšího projednávání.                                                                                                        

Musíme připomenout, že studie byla zpracována pro účely prodeje lomu společnosti Granit Zach s.r.o. akciové společnosti Holcim Česko a.s., která by pak těžila a zpracovávala místní žulu na drcené kamenivo.

Odpovědní činitelé firem Holcim Česko a.s. a Granit Zach s.r.o. se s touto situací nechtěli smířit a podnikali různé „demonstrační akce“, které byly vesměs v rozporu se zákonnými normami upravujícími činnost těžebních organizací, například odstřely, či opakovaný provoz mobilní drtírny.  

Cílem těchto akcí mělo být dokázat, že těžba a drcení kameniva nepoškozuje životní prostředí a lze ji provozovat i obejitím platných zákonů.Občanské sdružení  tuto činnost obou firem monitorovalo. S podporou  Obecního úřadu  jsme zaslali několik stížností orgánům ochrany životního prostředí a státní báňské správy. Tyto orgány  však naše stížnosti nevyřídily. Úspěch nemělo ani zveřejnění informací v rozhlasu a tisku. Proto vedení občanského sdružení  zaslalo stížnost na postup odpovědných zaměstnanců společnosti Holcim Česko a.s., na adresu předsedy dozorčí rady. Ten pověřil vyřízením naší stížnosti předsedu představenstva.

V průběhu několika dalších měsíců představitelé občanského sdružení několikrát jednali s předsedou představenstva a podařilo se vzájemně vysvětlit problémy související s připravovanou těžbou. Do jednání jsme  zapojili i Obvodní báňský úřad a  výsledkem  bylo, že akciová společnost  Holcim Česko a.s. odstoupila  od smlouvy s firmou Granit Zach s.r.o. na odkup lomu a vybudování drtírny kameniva v Prosetíně .

V současné době se tedy dá říci, že snaha našeho občanského sdružení nebyla zbytečná  a  vynaložené prostředky a čas některých jedinců přinesl pozitivní výsledek. Otázkou však zůstává, jak se situace bude vyvíjet v budoucnosti, především jak neuspokojivou situaci bude nadále řešit druhá strana tedy společnost Granit Zach s.r.o. a pan Kačírek. Proto je i nadále důležité zajímat se a vědět co a jak se v naší obci dělá, děje a rozhoduje. Všichni můžeme ovlivnit, jak budeme v obci žít.

Co říci závěrem, snad jen že to stálo za to.

Protože kdyby se skupina občanů nevzbouřila a nešla tvrdě proti výše uvedenému záměru, tak bychom zde dnes už řešili jiné problémy.